Posted by erdbaseball

Történet

Történetünk:

Első Baseball Tábor 2002

2002-ben érlelődött meg az elhatározásom, hogy Érden baseball programot indítsak. Gyermekeim Magyarországon nőttek fel és magyar iskolákba jártak. Úgy éreztem, hogy a gyerekek számára kevés lehetőség adódik arra, hogy csapatsportokban vegyenek részt. Magyarországon a fő csapatsport a labdarúgás, de gyakran ez is csak fiúk számára. A versenyszerű hozzáállás miatt a játéklehetőség gyakran csak azok számára lehetséges, akik kitűnnek a sportban. Fellelkesített az, hogy Magyarországon egyre növekvő érdeklődés mutatkozott meg más csapatsportok iránt is. Olyan amerikai lévén, aki már hat éves kora óta baseballozott, kötelezettségemnek éreztem, hogy itt Érden is megismertessem a nagyközönséggel a baseballt, mint sportágat.

Első táborunkat 2002-ben, a tavaszi szünetben szerveztük. A helyi lapban megjelentetett apróhirdetés után meglepődve láttuk, hogy több mint hatvanan jelentkeztek, hogy kipróbálják ezt a sportot. Egy évnyi közös edzést, gyakorlást követően 2003 tavaszán megalapítottuk az
Érdi Baseball Egyesületet. Ugyanabban az évben az alábbi szakosztályokat (csapatokat) jegyeztettük be a Magyar Baseball és Softball Szövetségnél (MOBSSZ, www.baseball.hu): felnőtt férfi csapat (16 évesek és felettiek), női softball csapat (14 éves kor és efelett), serdülő baseball csapat (12-15 éves korosztály). Azóta csapataink rendszeresen versenyeznek ezekben a szakágakban. Érden van egy gyerekcsapatunk is (10-12 évesek számára), akik számára a MOBSSZ nem indít bajnokságot.

Egyesületünk azzal szolgálta és szolgálja a közösséget, hogy tavasszal és nyáron nyílt táborokat tart, ahol bemutatjuk és tanítjuk a baseballt mindazok számára, akiket ez a sport résztvevőként is érdekel. Az érdeklődőket bevonjuk a már működő csapataink munkájába. Edzéseken és mérkőzéseken vesznek részt. Ezek a csapatok aztán más magyarországi illetve külföldi csapatokkal is összemérik tudásukat.

A mi célunk:

Olyan közösség kialakítására törekszünk, amely mind Magyarországon, mind az egész világon küzd a baseball sikerek eléréséért, miközben egymás és a közösség szolgálatán keresztül ér el pozitív átalakulást tagjai életében.

Értékeink:

Hiszünk abban, hogy a fiatalok és a felnőttek bevonása a baseballba az alábbi pozitívumokkal jár:

1)      A játékosok megtanulják értékelni a közösséget és azt, hogyan kell csapatban dolgozni.

2)      A felkészítéseken és edzéseken keresztül, valamint a részvétel révén a játékosok olyan önbizalomra, önuralomra és önfegyelemre tesznek szert, melyeket aztán életük más területein is hasznosíthatnak.

3)      A csapatvezetők és edzők olyan keresztény értékeket képviselnek, szemléltetnek és tanítanak meg, mint mások szolgálata, mások előtérbe helyezése magunkkal szemben, és egyéni áldozatvállalás a csapat sikere érdekében.

Tevékenységünk:

Egyesületként az alábbi fő tevékenységeket végezzük:

1)      Edzési, felkészülési lehetőséget biztosítunk csapataink számára.

2)      Bejegyeztetjük őket a ligákban és mérkőzéseket szervezünk részükre szórakoztatásukra és képességeik fejlesztésére.

3)      Részt veszünk magyar és/vagy külföldi csapatok tornáin, illetve ilyen mérkőzéseket mi is szervezünk.

4)      Meghívjuk más országok edzőit és megszervezzük, hogy évente legalább egyszer szakmai képzéseket tartsanak klubunk és más hazai klubok számára.

5)         Nyári táborokat szervezünk a Magyar Nemzeti ifjúsági csapatoknak, illetve ehhez hasonlóan nyílt táborokat is tartunk,  melyeken bárki szabadon részt vehet.

6)      Elősegítjük a szükséges baseball felszerelések adományként, illetve vásárlás útján történő beszerzését, melyek aztán továbbadhatóak, vagy értékesíthetőek játékosaink számára.

2006 decemberében egy dobójátékos képzést szerveztünk és bonyolítottunk le Dave Pence amerikai vendégedző vezetésével. Az érdi baseball történetében először delegáltunk serdülő játékost (Vári Zsombor) az Európai Nemzetközi Serdülő Tornán résztvevő magyar nemzeti csapatba.

2007-2008-ban megvalósult legnagyobb tervünk és legmerészebb vállalkozásunk egy teljes méretű, a hivatalos szabványoknak is megfelelő baseball pálya megépítése. Érd város Önkormányzata beleegyezett egy olyan terület ingyenes átadásába, melyet 25 évre használatra megkaphattunk. Ez a terület a Duna mellett, gyönyörű környezetben a város történelmi részében található.

A területre a végső engedélyt 2007 októberében kaptuk meg. A baseball pálya nyitó mérkőzését 2008. októberében rendeztük. A pálya avatásán Érd város vezetősége és az Amerikai Nagykövetség munkatársai is megjelentek.

2008. február 21–24. téli edzést szerveztünk MLB edzőkkel és játékosokkal. Az NB II-es Országos Bajnokságban 2008-ban az Érd Aeros csapata megszerezte a bajnoki címet, ennek eredményeképpen NB I-es osztályozó mérkőzést játszhatott. Ugyanebben az évben serdülő csapatunk ismét bejutott az országos négyes döntőbe.

A 2009-es bajnoki évben NB II-es Bajnokság harmadik helyezését értük el. A Serdülő csapatunk ismét országos döntős volt. Ebben az évben pályázat útján először rendezhettük meg a
Felnőtt Magyar Kupa négyes döntőjét és a Serdülő Bajnokság döntőjét is.

2010-ben, az év kezdetén a Szövetség téli edzőtáborában teremtornát nyert serdülőcsapatunk. Április-május hónapban 9-12 éves korú gyerekek számára megrendeztük az Érdi Juvenális Liga Bajnokságát. Ebben megnyertük a felnőtt NB II-es Serdülő Magyar Bajnokságot. Munkánk elismeréseként az Országos Szövetség vezetősége Terry Lingenhoelt nevezte ki az utánpótlás nevelésért felelős vezetőnek.

2011-ben klubunk egy újabb serdülő csapattal bővült, melyben 13-15 éves fiúk és lányok kezdtek játszani. Mindkét Felnőtt férfi csapatunknak sikerült egy-egy divízióval feljebb lépni, így az Aeros az NBI-be, a Pioneers az NBII-be került be a jó szereplésének köszönhetően, mellyel mindketten 4. helyezést értek el a saját divíziójukban.

2012-ben elindult a Little League, melyre a különböző korosztályok szerint két T-ball (6-9 éves) csapatot, három Majors (10-12 éves) csapatot, egy Junior (13-14 éves) csapatot és két Senior (15-16 éves) csapatot tudtunk felállítani.

2013-ban a Női Softball csapatunk megnyerte az első Nemzetközi Bajnokságát. A Little League Junior csapatunk pedig szintén először, első helyezést ért el az Nemzetközi Bajnokságon.

2014-ben csapataink megnyerték a Little League mindhárom Nemzetközi Bajnokságát – Senior, Junior, és Majors korosztályban.

2015-ben Little League Senior és Majors csapataink szintén megnyerték a Bajnokságot, emellett pedig a Női csapatunk begyűjtötte a második Nemzetközi Bajnoki címét.

Jelenleg több mint 160 regisztrált játékosunk van 6-50 éves kor között, akik tíz csapatban és hat ligában játszanak. Ezzel klubunk a legnagyobb baseball klub Magyarországon, mely így magában foglalja a magyarországi játékosok közel 25%-át.

Természetesen az Érdi Baseball Egyesület számára továbbra is a helyi csapataink a legfontosabbak, és mindig is ők lesznek Egyesületünk szívügyei. A helyi közösséget magas színvonalú edzési lehetőséggel kívánjuk szolgálni, amely foglalkozik mind a játékosok képességeinek, mind személyiségük folyamatos fejlesztésével. Mindazok, akik ismerik a baseballt, tudják, hogy az inkább szellemi játék, mintsem fizikai. Fiatal játékosainkat arra tanítjuk, hogy a baseballban a küzdeni vágyás okozta belső feszültséget és szellemi terhelést elfogadni és kezelni tudják, így erősítve őket abban, hogy a hasonló helyzeteket az életben is természetesen tudják kezelni.

Jelenleg pénzt gyűjtünk, hogy folytatni tudjuk álmaink pályájának tovább építését, és elkészülhessen egy Edző létesítmény, és egy igazi Klub Ház. A létesítmény maga igen fontos a játékosok fejlődéséhez, és a nyújtott szolgáltatások fejlesztéséhez. Ezzel a létesítménnyel terveink szerint házigazdái lehetünk hazai és nemzetközi összecsapásoknak, versenysorozatoknak. Érd könnyen elérhető közelségben van Budapesthez, így a Magyar Baseball Szövetség számára is ideális helyszín tudunk lenni az ilyen tornák házigazdaként történő lebonyolításához.

Szeretnénk 2016 nyarán elkezdeni az építkezést. Amennyiben támogatni tudna minket ebben a törekvésünkben, úgy az alábbi linkre kattintva megteheti azt: www.erdbaseball.hu, vagy az alábbi email címen kapcsolatba léphet velünk: erdbaseballcoach@gmail.com

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és részt kíván vállalni az Érdi Baseball Egyesület munkájában, vagy akár támogatóként (szponzorként), akár szurkolóként partnerünk lenne, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk!

Elérhetőségünk: Baseball Team S.E. 2030 Érd, Kende u. 3.

Lingenhoel Terry – elnök

+36-20-886-1122

terry.lingenhoel@om.org